Starta-eget-info från myndigheter och kommuner
Det finns mycket att tänka på när du ska starta eget. På NyföretagarCentrum får du kostnadsfri och konfidentiell rådgivning, möjlighet att delta i seminarier och aktiviteter och du kan även ansöka om en plats i vårt mentorprogram. Våra rådgivningar fokuserar på affärsidén och på dig som företagare. Håller idén eller behöver den utvecklas? Dessutom handlar det om budget, marknadsföring och om dina styrkor och svagheter som blivande företagare.
På denna sida ger vi dig några ytterligare tips om information och kunskap du kan ta del av från myndigheter och kommuner. Vi hoppas att du kan ha nytta av dessa och att du väljer att ta del av webinarier, digitala infoträffar och den information som de erbjuder.
Genom vår rådgivning får du sedan input och stöd kring just din affärsidé och vad just du behöver tänka på och göra för att kunna starta ett livskraftigt företag. På våra seminarier får du ytterligare dessutom ytterligare kunskap om företagande och inte minst möjlighet att bygga upp ditt nätverk vilket är viktigt för alla företagare.
FÖRSÄKRINGSKASSAN
Företagare har samma rätt som anställda till det sociala försäkringssystemet. Du har alltså rätt till sjukpenning, föräldrapenning, pension med mera. Men det finns skillnader som är viktiga att känna till. Den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) beräknas på olika sätt i olika företagsformer beroende på om det är överskottet eller uttagen lön som du betalar skatt på. Ditt val av företagsform kan alltså påverka storleken på din ersättning om du skulle bli sjuk eller vara föräldraledig.
Information till dig som är företagare om ditt försäkringsskydd från Försäkringskassan och vad din ersättning baseras på.
PRV – PATENT & REGISTRERINGSVERKET
Immateriella tillgångar – vad är det och hur kan de leda till bättre lönsamhet? Detta får du lära dig mer om på PRV-skolan. Inledningsvis får du ta del av en introduktionsfilm till PRV-skolan. Därefter finns olika avsnitt för Patent, Varumärke, Design, Upphovsrätt, Möjligheter, Andra immaterialrätter samt Kompletterande skydd. PRV-skolan tar 2-3 timmar i självstudier.
SKATTEVERKET
Skatteverkets seminarier berör många olika ämnen som kan vara intressanta för dig som är företagare eller funderar på att starta företag. Samtliga kopplar naturligtvis till de olika ansvarsområden som Skatteverkets som myndighet har. Bland seminarierna hittar du allt från grundläggande information för dig som ska starta företag, men också seminarier för dig som redan driver eget – t ex moms, att anställa och bokslut. Det finns även seminarier inriktade för specifika branscher, t ex ROT, RUT, momssatser för kulturbranschen m m. Skatteverket fyller hela tiden på med fler webbseminarier och seminarierna ges flera gånger per år. När du deltar har du möjlighet att ställa frågor till Skatteverket om det ämne som avhandlas på webbinariet.
VERKSAMT.SE
På verksamt.se samlar myndigheter som till exempel Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Försäkringskassan, Skatteverket och Tillväxtverket information och e-tjänster som du som ska starta eller driver företag kan ha nytta av. Hemsidan är indelad i fem steg: Fundera – Starta- Driva – Utveckla – Avveckla. Under respektive avsnitt finns mycket matnyttig information att ta del av.
Här finns även webbinarier för dig som ska starta eller som redan driver företag. Dessa hittar du här »
Som företagare måste du också ha koll på vad som gäller avseende restriktioner, stödåtgärder etc till följd av pandemin.
Samlad information till företagare till följd av Coronaviruset »
TILLSTÅND, REGLER OCH TILLSYN
För vissa verksamheter krävs det tillstånd eller anmälan till kommunen eller andra myndigheter. Via nedan länkar hittar du kommunernas information om regler och också om hur du gör för att ansöka eller anmäla.